Jag och Elin var på Sicilien förrförra veckan. Det var en välbehövlig resa och semester i ett sagolandskap där den goda maten blev varje dags stora händelse. Bilden ovan kanske inte avslöjar Siciliens kulinariska smaksensationer, men jag kan lova att det var något extra.

hamta-1

Det här är staden Cefalu, dit vi tog oss från Palermo. Som alla småstäder på Sicilien är även Cefalu ett pitoreskt mekka. Här regerar gubbarna. Till höger i bilden ser vi två av dom. De finns överallt, i synnerhet på torgen. Om man ser till de små byarna på Sicilien så kan man få uppfattningen av att det endast bor gubbar här.  De går ofta i flock, arm i arm. Myser, diskuterar och äter glass! Kvinnorna eller snarare gummorna däremot kunde man få en skymt av på balkongerna. Där tvätten skulle in eller ut, eller så kanske lägenheten skulle luftas. Tydlig fördelning helt enkelt!

hamta-2

Vi hyrde bil från Palermo, och styrde kosan upp i bergen genom ön ner till sydkusten. På en turistinformation i Cefalu frågade vi om tipps på fina vägar över bergen, och fick till svar att “Nej, för guds skull, där kan ni inte åka. Åk tillbaka till Palermo, o ta motorvägen neråt”!!! Helt vettlöst, enligt oss. Här finns ett makalöst landskap, som inte liknar något annat, och på vägen de mest sagolika små bergsbyar, och de hävdar att vi ska ta motorvägen!?? Och bergsvägarna var det absolut inget fel på, så vad är felet?

hamta-3

Gränd i medeltidsby någonstans mellan Cefalu, och sydkusten.

hamta-5

Götheborg syns i vänster kant, o älvsborgsbron i höger. Från pittovyer i Italien till Göteborgs framsida.. Efter Sicilien väntade vardag, Bob och en vår. Underbart. Igår skejtade jag in nya betongparken vid Färjenäs, och tog sen en kaffe på Eriksberg med tidning och ett vårligt hoppingivande sinne. Promenerade därefter hem, och lyssnade på Kino på podden. Ett väldans bra radioprogram om film, som inspirerar och skapar lust. Känslan av att jobba med film kändes så uppenbar, och självklar på nåt underligt vis (det gör den inte alltid). Mitt stalltipps är i vilket fall som helst programmet om filmmusik från nån gång i vintras.

hamta-4

Broa i fett motljus från södra älvstranden!

hamta

Bob i fet grimas på Kville biljard.


2 kommentarer »

 • frasse

  Jodå, mkt pitto, men jag föredrog de mer isolerade byarna i bergen. Och Trapani (som vi inte såg så mkt av, men det verkade lovande). Men att man kunde rida i Cefalu visste jag ej.. det får bli nästa gång, utan snuva..

 • Magnus

  Var i Cefalu häromåret! Bästa resan på länge. Håller med om gubbarna och glassen=)
  Mitt starkaste minne är en ridtur i bergen- höll på att dö av allergisk chock. Tog mig en och en halv timmes fräsande och nysande på hästryggen innan jag fattade att det var hästen som höll på att ta död på mig(och inte skitstark italiensk pollen).
  Med på resan hade jag ett stycke toalettpappers-ark. Gentilt det.

  Men som sagt, väldigt mysigt ställe

 • Skriv kommentar