Profet i min stad.

SKRIVET AV: frasse
11 February, 2010, klockan 7:46
8 kommentarer

För tio timmar sen satt jag fast på i en iskall buss vid Ödsmålsbron mellan Ljungskile och Stenungsund. Nu jobbar jag morgonpass, och jag känner mig hyffsat pigg ändå. Bussen som jag stressat till som en tok (jag kunde tagit det lugnt o väntat på tåget som skulle gått en halvtimme senare) stannade vid Ödsmålsbron pga att kylarslangen brustit. Chauffören hade aldrig varit med om nåt liknande. Det blev en kall väntan på ny buss. Ljungskilevisstelsen gick i filmens tecken. Jag hade visning av “Livsmedel” på bybion där jag en gång fick mina första filmupplevelser för en sådär 20 årsen. Det kändes bra. I onsdags blev det fullsatt, vilket gjorde att vi körde en extravisning igår. Man brukar säga att man inte blir profet i sin egen stad. Det stämmer inte! Jag var från början rädd för att folk skulle vara extra kritiska pga deras nära relationen till lanthandeln och Gert och till Lars. Men det hela gick hem. Men det kanske inte är så konstigt. Att som Ulvesundsbo och hemmapatriot få en film serverad om ens hemort är välkommet. Det kom tanter och farbröder, som var urgamla redan när jag var liten, och som jag inte visste att de var vid liv. Maja, som var gift med Evert, som hade hand om varvet, var där. Hennes hy var vit eller typ genomskinlig. Jag och Jori pallade världens största äpplen hos dom när vi var små. Sen blev vi jagade hem av grannen Folke, som också han var på visningen. Inger, min gamla lärare var där och Figges båda päron kom. Bobs mamma såg jag smita på toaletten i pausen. På Lungskile bybio är det alltid fikapaus eftersom man bara har en projektor, som bara kan köra en halv film. Maskinisten måste alltså byta rulle i mitten. Denna fikapaus är sen det startade för 40 årsen en instution, som är lika viktig som själva filmen.

Kort o gott, besöket i Ljungskile var fullkomligt (förutom bussfadäsen). Nu ska jag äta frukost o dricka kaffe.

Heppåre


8 kommentarer »

  • Hej – detta är en kopia av en kommentar den 11 Feb jag gjorde efter att ha läst om Livsmedel i BH – ja alltså läs Bohusläningen. Och frågan nedan kvarstår.

    Intressant och spännande att få se hur vi har utvecklats. Inköp av mat berör. Förr var det, det sociala mötet med andra människor i byn som gav shoppingen stimulans. Nu är det smakupplevelser från den globala processindustrin som lockar våra sinnen. Var finns denna kulturfilm – Livsmedel – om lanthandeln i Ulvesund?

    Min hemsida fair-trade.se handlar bl a om att grossisterna själva finansierar egna stormarknader. Detta sker med de vinster grossisterna gjort på sin försäljning till små butiker. De som inte åker bil får med andra ord betala 2 gånger.

  • bob

    Frans: Vadå, direkt från kameran?

    Olers: De jävlarna ska ju skejta och spela tennis, så det blir inget riktigt Spår. Jag är besviken, ditt engagemang är saknat. Vi lever i kaos, märker du inte det?!

  • Ol

    Hej Frans, gratulerar till en lyckad filmvisning. Det låter oerhört småstadsmyspysigt. Nu har du kanske en gång för alla befäst din position som kejsare av Ljungsskile, i hård konkurrens med Sure Mjölk.

    På spåret kväll, era djävlar.

  • frasse

    Ha ha. Ja, han sa inget om nån mun igår iallafall.. men han berättade när han förfrös händerna nån gång för en trettio årsen. Sådär norlländskt manligt! Och sen kan jag tillägga att filmen inte visades på dvd utan på dv. En helt annan sag och format. Sen så är det så att i vanliga fall så är det paus mitt i filmen pga rull-byte. I onsdags var det lite annorlunda pga min förfilm.

  • bob

    Jag tror dock inte han gillar kopplingen till Eddie, Frans… Haha. Fast iofs, en av de roligaste grejerna som hänt med Stefan var när jag och han tittade på TV och Ana Barata presenterade nåt program och jag påpekade att hon hade stor mun, “ja, en riktig kuksugar-mun”, replikerade då Stefan till min bestörtning och stora glädje. Han hade aldrig sagt nåt liknande. Så kopplingen till Eddie kanske finns där trots allt…

  • bob

    Jag skojade. Jag åsyftade att ni skulle ha behövt bytt rulle för ett uppehåll i din film, som ju var på DVD. Men jag vet ju att det blev ett byte mellan din och Provence-filmen. Nevermind. Jag hälsar Stefan.

  • frasse

    “menar du”? vad menar du? Kanske att det blir på spåret, fler alternativ hägrar. Hälsa mannen från vidderna.

  • bob

    Har du en film-kopia på Livsmedel, menar du? ^_^ Låter som en härlig vistelse, jag tar över Ljungskile om några timmar. Får se om Stefan fått ordning på bilen. Annars, På Spåret-kväll imorn, eller?

  • Skriv kommentar