Lathund för Heylisa 3.0

SKRIVET AV: david
16 February, 2009, klockan 0:37
Etiketter: , , ,
8 kommentarer

Eller “WordPress 101″

Nej, dra på trissor, fuck off, se på fan och så vidare – vi har äntrat en ny Heylisa-era! Från och med nu är allt ombyggt och bygger i grunden på WordPress, precis som allt annat på hela Internet. Ert senaste inlägg är överfört till detta nya system, men ni kan komma åt den gamla sidan på den här länken. Dock gäller samma regler som i övrigt i samhället – gamla grejer ersätts med nya och ska slängas, slängas åt helvete och aldrig användas igen. Så se /old.php som ett museum. No touching!

Nu till roligare saker. Sidan ni befinner er på ska fyllas, och det ska vi alla hjälpa till med. Tillsammans-stylee. För att logga in duh-klickar ni på “Logga in” och gör så med uppgifterna som er tillhandahållits via e-post. Väl inloggade möts ni av ett något mer avancerat gränssnitt än ni är vana vid från förra versionen. Räds ej. Du möts först av en Dashboard, tillhörande just dig så sabba runt hur mycket du vill. Dra i grejer, för det kan man tydligen göra. Dra och släpp grejer – det går det med!

Vänstermenyn

Skött du ditt

Hursomhelst. Det viktiga hittar vi i vänsterspalten. Inlägg, Media och Kommentarer. Under Inlägg händer det roliga. Under Media kommer ni att se ert personliga mediabibliotek växa fram. Alla bilder, filmer och ljudklipp ni laddar upp och infogar i era inlägg – och det får ni – kommer att dyka upp här, prydligt ihopsamlat för Pontén att revidera där vid pärleporten. Under Kommentarer kan ni se kommentarer på era inlägg och eventuellt era kommentarer på andras. Vem vet. Det viktiga sker ju under Inlägg. Där skapar, ändrar, raderar och beundrar ni era inlägg. Och det är väl egentligen fritt fram att göra hur fan man vill. Men lite tips skadar ju aldrig.

Textredigeraren

Textredigeraren

Inläggen författar ni i en textredigerarruta som mycket liknar de som Kungen och Silvia har satt som standard för ordbehandlingsprogram. Det är helt okej att feta och kursivera text hej vilt. Några av formateringsfunktionerna vill vi gärna att ni använder. Inte bara för att det är så kul att göra som man blir tillsagd, utan även för att det gör Heylisa en mer lättgreppad informationsmassa, både för människor och för Google-robotar osv.
  • Använd gärna punktade och numrerade listor för just sådana, istället för att göra dem för hand.
  • Använd även citat-formatteringen på just citat.
  • Men framför allt, klicka på den yttersta knappen på den översta raden (se röd cirkel) för att få fram även den undre raden och använd där “Rubrik 2″ till underrubriker (och Paragraf till vanlig text). Det vore väldigt fint/snällt.

Ladda upp media

I och med detta fantastiska WordPress, och vårt nya webbhotell, kan vi nu erbjuda er att helt vilt ladda upp precis vad fan ni vill. Förslagsvis bilder, filmer och ljud. Och förslagsvis för att infoga i era inlägg, för annars kommer ni inte åt filen. Ladda upp gör ni genom att klicka på valfri av de fyra gråa ikonerna vid “Ladda upp/infoga”. Där kan ni välja att hämta en fil från datorn, från en annan sida på Internet eller en redan uppladdad fil i ert mediabibliotek.

Ladda upp media

Viktigt för att få detta att fungera är, inte helt oväntat, att gör allt rätt. När vi valt er fil från exempelvis datorn, kommer rutan att förvandlas till något liknande den ovan. Där är det viktigt att ni ger bilden, filmen eller ljudet en titel men framför allt att:

  • ni i fältet Länkadress klickar på knappen Filadress. Detta gör att vi kan klicka på, till exempel, bilden och se den i större format än den tumnagel som infogas i inlägget.
  • ni klickar på Infoga i inlägg för att avsluta processen och få in bilden (eller dylikt) i inlägget. Spara alla ändringar sparar era inställningar till nästa gång, vilket kan vara bra, men det får inte fram någon bild i ert inlägg.

Etiketter

Innan ni Publicerar eller Sparar utkast av ert inlägg kan det vara festligt att tagga sin skapelse med diverse nyckelord, det vi kallar Etiketter. Det kan vara precis vad som helst, och är helt frivilligt, men försök att få in Lars där så mycket som möjligt.

Din profil

Under Profil kan ni ändra diverse information om er själva. Det enda som visas offentligt på sidan är dock kortnamnet (David, Bob osv) och det är också det enda ni inte kan ändra. Det ni gärna får lägga till är en presenterade text av valfritt fientlig grad i textrutan Biografisk info. Komisk titel javisst, men det kan vara kul för våra externa läsare att få någon sorts förolämpning kastad i ansiktet när man klickar på ert namn under rubriken i respektive inlägg.

Avslutningsvis

Hoppas att detta blir ett fall framåt för Heylisa-civilisationen, och att ni inte finner teknikskiftet hindrande. Vi hoppas på att det ska vara något att hänga i granen. Som ni märker är både infosidan och gästboken borta, så sådant innehåll får köttas in i er profil och i kommentarerna för varje inlägg.

Det här är ett arbete vi grejat med i knappt en vecka, så det finns garanterat buggar och givetvis förbättringar att göra. Men det märker vi ju. Blog away!

PS. HEJ ALLA DET ÄR DAVID!


8 kommentarer »

  • frasse

    Fan va fint gjort! Gott mos med nytt Heylisa. Jag ar nu helt slut efter min invigning av marathoninlagg.

    /Frans.

  • Figge

    Hipp hurra för nytt utseende! Väldigt fint. Big up till DaBob (som ert gemensamma band borde heta om ni hade ett).

  • david

    Chrille (och alla andra): Kolla er e-post. Där finns inloggningsuppgifter.

  • chrille

    det här med lösenord, hur får jag det?

  • chrille

    lysande.

  • marcus

    Så nu har jag lyckats skriva ett inlägg och även jag missade en grej ur din lysande lathund. Nu vet jag emellertid hur man får fram paragraferna. Men en sak jag inte fick att funka var länkar, de försvann bara? Hänt nån annan?

  • Marcus

    Jag skulle vilja skriva ett inlägg, men jag har då inte fått något mail med inloggning… kanske har ni skickat till fel mail? rätt mail är marcusmiljon(snabel)gmail.com

  • bob

    Jävla bra guide, Davido. Jävla bra att jag inte följde den med min bild i mitt första inlägg, dock. ^_^ Vill man förminska bilden i Photoshop innan man lägger upp den är det helt ok. 20 Gb går åt det med. Men nu, era jävlar, blogga!

  • Skriv kommentar